En solrikt plassert hage er åpnet opp og slipper solen inn.

Inngangspartiet hadde en «mur» av tette busker og trær som skygget for ettermiddags- og kveldssol og gjorde inngangspartiet ganske mørkt. Prosjektet var en total renovering slik at området ble åpnet opp og solen slapp til. Det skapte også rom for nye staudebed og en eplehekk mot veien.

granittrapp front
Nytt inngangsparti ønsker velkommen. Etterhvert vil staudene bli frodigere og eplehekken vokse seg tett

Prosjektet startet med en hageplan som definerte de ulike områdene, og med forslag til varierende beplanting av både spiselige og prydvekster, samt inndeling av soner for gangbane og plantebed. I tillegg ble det definert ulike materialer som grusarmeringsmatter med singel og granittstein.

ugressny granittrappgranittrapppiggingpiggingavrettingkantsteneplehekk plantesgrusarmeringgrusarmeringutsnitt av trapptrapp mot gangveigranittrapphageområdehageområdetstauderstauderlavendelrose

Mens grunnarbeidet pågikk ble det gravd frem flere store kampesteiner som senere ble gjenbrukt som dekorelementer mellom beplantingen. Det ble støpt ny granittrapp ned mot gangveien, og lagt singel i grusarmeringsmatter langs gangbanen mot husets inngangsparti og videre til hagens terrasse og utepeis. Granitt-kantstein ble videre støpt mellom singel og staudebed. Gammel gressplen ble gravd opp og erstattet med plantebed. Gamle skiferheller ble gjenbrukt som tråkkheller mellom staudebedene og eplehekken. Les mer om prosjektet under bildene.

Det er plantet spisedruer som vokser opp langs stolpene til inngangspartiets overbygde terrasse, og lavendel som staudehekk mellom gangbanen og staudebedet. Beplantingen består av tidlig- og sentblomstrende stauder og spiselige vekster som druer, timian, blåbusker og epletrær satt som en hekk. I tillegg ble det satt ned over 100 løkplanter for tidlig vårblomstring i hagen.

Resultatet har blitt en lys og trivelig hage som både slipper solen inn og har en fargerik beplanting gjennom sesongen, samt gir nødvendig skjerming for privatliv. Hageområdet inne ved terrassen har blitt bredere med plass til større spisebord når gjestene blir mange. Neste sesong vil det suppleres med flere planter slik at hagen fremstår som en frodig oase når staudene og eplehekken får vokst seg til.

Nedenfor vises bilder fra prosessen, med bilder før og etter.

 

Facebook