Små hager kan designes og planlegges på en måte som gjør at de fremstår større enn de er. Det handler om plantevalg, plassering av elementer, og som i dette tilfellet, å bygge tre plantesoner med gangbaner i mellom. Det gjør det lettere å stelle, og skaper et innttrykk av romslighet og dybde. Les mer om prosjektet under bildene.

  • Før: Helt gjengrodd
IMG_3438
Vi plantet sen høst, og er ikke ferdig. Neste sesong vil hagen stå i sin fulle prakt.

Hagen ligger i Oslo og er på knappe 20 kvm, men likevel har det blitt plass til mange og store stauder. En stor granrot ble gravd frem, vasket og behandlet før den ble gjenbrukt og plassert tilbake i hagen. Nå fungerer den som et viktig fokuselement. Middels høye stauder er plantet rundt roten, og mot sitteplassen er det plantet lave bunndekkende stauder. Ut mot gangveien er det plantet store stauder som har en hekkfunksjon. Denne siden av hagen benyttes primært på morgen og formiddag i sommerhalvåret. Derfor var det ikke viktig med en permanent hekk for hele året. Blomsterflor var viktigere

Vi støpte også ny granitt kantstein mellom hagen og gangveien. Det er gammel granittstein fra før i området, så vi ville videreføre den stilen.

I tillegg ble det utført mye grunnarbeid, som å ta opp og legge på nytt store betongheller som fører inn til huset. Disse lå skjevt og ujevnt med mye ugress, og hadde i tillegg en ubehagelig snublekant. Fjell måtte pigges bort for å få hellene plant og i flukt med resten av gangveien, samt noe fjell måtte pigges bort i selve plantefeltet for å få plass til staudene. Ryddingen av det gamle plantebedet var en stor jobb da det var totalt overgrodd av ugress og mye villskudd fra flere trær og busker. Det var en real luke- og gravejobb. Gammel jord ble fjernet for å være sikker på at det meste av rotugresset forsvant. Deretter ble det ført på ny jord, gjødsel og lagt dekkflis.

Hovedfokus har vært å få en riktblomstrende forhage, som er koselig å drikke morgenkaffen i. Beplantingen er gjort med gamle norske stauder, løk, prydgress og bregner. Beplantingens høydeforløpningen går fra lavt ved huset mot høyt ute ved gangveien. Dermed gir det godt utsyn over beplantingen, og i tillegg skapes det skjerming mot gangveien. Det er lagt inn store rullesteiner innimellom beplantingen som dekor. I tillegg ble det kjøpt inn nye hagemøbler i smijern. Når staudene får vokst seg til vil det bli en frodig hage med blomstring fra vår til høst.

«Et villsniss har blitt forvandlet til et område vi ønsker å tilbringe tid i.
Både vi og naboene fryder oss!»

Facebook