En hage midt i skogen er omgitt av naturens ville vekster. Da er det godt å kunne temme noen områder, og selv bestemme hva som skal vokse hvor.

ferdig plantebed
Frodighet kan styres i den retningen man vil

Hagen består av flere store plantebed, og fokus denne gangen var på det som ligger ved innkjørselen til huset. Et flott område med noen trær som har stått der i flere ti-år. Det har vært jevnlig tynnet slik at ikke skogen også skulle ta over der også, men ugresset hadde likevel slått rot.

20-30 cm av den gamle jorden ble fjernet, og da fant vi en gammel duk som lå under alt. Det gjorde at plantene ikke trivdes for røttene ble stoppet av duken. Vi fjernet duken og deretter la vi på ny god jord og gjødslet.

Vi gravde opp og tok vare på noen av de gamle plantene og rotslo de mens arbeidet pågikk. Før vi plantet de tilbake i bedet renset vi alle røtter for å være sikker på at det ikke fulgte med gammelt ugress. I tillegg ble det plantet mange nye stauder og vi la ny dekkflis. I hagen fant vi også flere gamle mosegrodde steiner. De flyttet vi inn i plantebedet og satte som dekorelementer der trerøttene gjorde det umulig å plante. Det ble også satt opp et enkelt vedskjul på garasjeveggens sydside.

Flere epletrær ble plantet i hagen. Vi har podet endel trær selv og de ble plassert rundt om i hagen. I tillegg ble det kjøpt inn et “familietre” som er podet med flere sorter, noe som gir god polllinering. Det gir epler allerede nå, mens de små ungtrærne trenger noen år på å vokse før de vil bære frukt.

“En gammel drøm om frodige blomsterbed er oppfylt. Skogen ligger tett på, så det har vært deilig å selv bestemme hva som skal vokse hvor. Endelig er hagen temmet, og i tillegg blir det masse epler.”

Selv om naturen rundt er frodig og vakker så er det viktig å skape åpne, kontrollerte områder som inneholder mer enn bare en stor plen. Det kan gjøres med å plante stauder i flere farger og høyder, som også gir variasjon i bladverk og blomstringstider.

Neste sesong skal det suppleres med flere stauder, og vi gyver løs på de andre plantebedene.