Små hager kan ha store potensialer.

Nyetablerte hager i nybyggprosjekter har dessverre ofte veldig dårlige grunn- og jordforhold til planter og plen. Dårlige jordforhold gjør at plenen dør. I tillegg kan slike byggeprosjekter fremstå som terrasse- og plenørkener. Denne hagen var veldig åpen og eksponert for innsyn. Hagen ligger vestvendt og solrikt til, men likevel ikke trivelig å oppholde seg i.

Vi tenkte nytt og stort; spadde vekk plenen, lagde opphøyd plantebed i en hesteskoform for å skape et atrium rundt det eksisterende prydkirsebær-treet. Det ble plantet høye stauder som gir en hekk-funksjon uten å skjerme for solen. (Høye stauder visner ned om vinteren, som gir rom for å legge snøen når det må brøytes.) Deretter lagde vi en sitteplass inn mot veggen som ble satt med brostein. Langs husets langvegg gravde vi vekk død gressplen og satte mer brostein. Det blir et penere utseende og forenkler plenklippingen.

Det ble plantet 150 stauder + masse løk. Det vil gi frodig blomstring fra tidlig vår til sen høst. Vi la sedum mellom asfalt og plantebed. Der er det dårlige vekstforhold men sedum vil trives og bli et fargerikt innslag.

Hagen fremstår nå som en frodig oase hvor det er trivelig å nyte ettermiddagssolen, og hvor det føles litt mer privat enn tidligere.

“Vi gleder oss til å kunne nyte sommeren utendørs uten å føle at vi sitter på utstilling.”

Befaring. Dårlige vekstforhold og delvis død plen.
Befaring. En klønete skråning som vi valgte å terrassere og planere.
Vi spadde vekk hele plenen.
Det ble kjørt på 4m3 ny jord til et opphøyd plantebed.
Opphøyd bed ferdig planert i flere nivåer.
Ferdig plantet stauder.
Atriumet sett fra innsiden.

Stauder og sedum ferdig plantet.
Terrasseplassen satt med brostein.
Brostein langs husveggen forenkler plenklippingen.
Skråningen ferdig terrassert med plass til oppbevaring.