En hage består av mer enn jord og planter.

Det er ulike områder med forskjellige funksjoner. Plantebed, gressplen, gangstier, terrasser, pergoaler, hekker, murer og prydtrær – det som danner de grønne rommenes gulv, vegger og tak. I tillegg kan det være behov for belysning og dekorelementer.

Det grønne rommets gulv. Gressplen er det første man tenker på som hagens gulv. Men det er også terrasser og gangveier. Det kan bygges i treverk eller legges med stein. Uansett materialbruk, så tenk på bruksområdet, stilen og kravet til slitasje og vedlikehold.

Det grønne rommets vegger. Dette er gjerne hekker av forskjellige slag, men også levegger eller husets egen vegg mot hagen. Eller en mur. Disse kan kles inn med klatrende planter. Det er også mulig å lage opphøyde bed, eller plantevegger. Du kan lese mer om hekker her.

Det grønne rommets tak. Hagens tak er ofte i form av overbygget terrasse eller pergola. Taket er også alle trekronene fra hagens trær, enten det er prydtrær eller frukttrær. Kronene varierer i form og størrelse etter hvilket treslag det er.

Det grønne rommets prydgjenstander. De fleste hager trenger prydgjenstander enten det er plantekasser, potter eller møbler. Eller andre rariteter som skaper humor, stemning eller noe å snakke om. Og det trenger ikke være dyrt. Det handler om form, farge – og en god dose kreativitet. Pass på at det gjenspeiler hagens stil.

Det grønne rommets lys. Belysning kan bidra til en utvidet bruk på kveldstid, og skape gode atmosfærer. Det kan også fremheve beplantinger og funksjoner. I tillegg vil det kunne lyse opp hagens mørkere områder og bidra til en illusjon av størrelse og dybde. Du kan for eksempel bruke solcelle eller 12 volt-systemer. Gamle parafinlamper skaper også en hyggelig stemning. Mulighetene er mange for en lysere hverdag.

Når boligens grønne rom skal designes, så velg kvalitet selv om det koster litt mer. For det lønner seg både i lengden og med opplevelsen av funksjon. Det er ergelig å bruke tid og penger på noe som må erstattes om et år eller to.

En hagedesigner kan hjelpe deg å bygge flotte grønne rom av god kvalitet.