Det er en herlig tid når dagene blir lengre og solen sterkere. Luften blir varmere, snøen smelter og de første tegnene til liv i hagen dukker opp. Snøklokker, scilla (nytt navn er nå Othocallis sibericaog krokus, og etterhvert liljer og tulipaner. Viktige matkilder til de første humlene som våkner etter vinterdvalen. Dette er også tiden for vår-klargjøring av hagen. Nå kan du gjødsle litt og dra nytte av den naturlige fukten som er i bakken etter snøen. Kukompost kan du med fordel legge tynt over de snødekte områdene som er igjen. Dette vil fremskynde snøsmeltingen, i tillegg gi næring til sultne vårspirer (husk at kalk er IKKE næring). Når jorden og plenen har tørket litt opp etter snøsmeltingen er det på tide å rake litt. Få opp det gamle løvet du ikke rakk å fjerne før snøen la seg, lufte litt i gammelt sammenpresset gress, og klipp ned restene etter staudene som har ligget som dyne og beskyttet gjennom vintersøvnen.

Har du pryd- og frukttrær kan de beskjæres nå, men det er ikke alle prydbusker som liker beskjæring på våren. Steinfrukt og roser kan med fordel ventes med til nattefrosten er over. Og syrin må ikke beskjæres før de har blomstret ferdig, for da skjærer du vekk blomsterknoppene. Etter en lang vinter med mye tung snø må også busker og trær sjekkes for brekkskader. Brukne greiner skal skjæres korrekt for å unngå sykdom.

Dersom solen er sterk og det fremdeles er frost i bakken kan du dekke til roser og vintergrønne vekster med en filtduk for å beskytte mot vårsolen. Det vil hindre uttørking av plantedeler som vekkes før de klarer å trekke til seg fukt fra jorden.

Ikke ta i for hardt med våronna, husk å nyte vårsolen også. Sett deg ned i solveggen og lytt til klukkende vann mens snøen smelter. Få et overblikk over hagen, og planlegg gjerne vårens og sommerens hageprosjekt nå. Legg også merke til hvor snøen smelter sist – det er ikke der du vil sette de sarteste plantene.

Nå er tiden inne for å så litt enten det er prydplanter eller urter og grønnsaker til kjøkkenhagen. Oppbevar de innendørs frem til det er varmt nok ute. La det spire og gro – ha en yrende vår!