Svaret er enkelt: Når telen har satt seg i jorden og snøen ligger på bakken.

En sannhet med modifikasjoner.

Hagessesongen varer ofte lengre enn det folk flest tror. Det er mye du kan gjøre i hagen før vinteren for alvor setter inn. Som å rydde, eller å få ned i jorden de plantene som har stått i krukker og kasser. Da snakker jeg om de plantene som normalt klarer seg ute gjennom en norsk vinter. Men det er en god del planter som ikke tåler frost. For eksempel Dahlia (georginer). De må opp av jorden og lagres frostfritt. Står de i krukker så må de tas inn.

gartner_med_stauder
Stauder er hardføre planter. De kan plantes frem til frosten kommer. Georginene, til høyre i bildet, må inn. Foto: Kari Tveøy

En snøfattig vinter med barfrost kan være brutal for mange planter. Snø derimot isolerer godt.

Stauder er hardføre, og mange overlever fint i krukker. Men også de har bedre vinterforhold i jorden enn i krukker. Så lenge du klarer å stikke spaden i jorden kan du sette staudene ned. Er du usikker på hvor du egentlig ønsker de i hagen, så er det bedre å mellomlagre de i jorden til våren. Dersom du aldri fikk staudene ut av plastpotta kan du enten sette potta rett i jorden, eller ta av potta. Til våren kan de flyttes til et sted du syns passer bedre. Uansett så har de det bedre i jorden for der er røttene mer beskyttet mot frosten. Dersom du likevel ønsker eller må la de overvintre i krukke, så sett de tørt under et takutstikk slik at ikke regn og smeltvann trekker ned i jorden. Det vil bare forsterke barfrosten på rotsystemet. Eller du kan legge krukkene på siden slik at vann ikke renner inn.

Har du kjøpt sommerblomster så kan du klippe de ned og sette de inn for vinteren et kjølig, men frostfritt sted. Mange sommerblomster er egentlig stauder. De tåler bare ikke vår kalde vinter. Prøv deg frem, det er litt gøy.

Dersom du gjorde et høstkupp og kjøpte trær og busker på salg, så kan de også plantes frem til frosten kommer. Står de i potter så har de allerede et utviklet rotsystem. Bladfellende planter går i dvale på vinteren, men også de vil ha det bedre i jorden enn i potte gjennom vinteren.

Vintergrønne planter er litt mer ømtåelig når det gjelder plantetidspunkt. De beholder nålene på gjennom vinteren og til våren kan de tørke ut dersom de ikke rakk å etablerer nytt rotsystem før telen kom. Men likevel, har du en i potte, så er det bedre å få den i jorden for da er den ikke så utsatt for sterkt frost. Husk å dekke den til på våren for å beskytte den mot tidlig vårsol. Dersom du planlegger en hekk av vintergrønt, så er det smart å vente med det til våren.

Hvis eneste mulighet for beplanting er krukker eller plantekasser så pass på at de er store nok slik at røttene får dannet et godt rotsystem. Og isoler dersom det er mulig. Det øker sjansen for at de klarer seg gjennom vinteren.

Selv om du fryser på fingrene og kalenderen sier vinter, så er det ikke sikkert at alt håp er ute.