Mose i plen er et kjent problem. Men mose kan også være dekorative innslag i hager.

Mose trives der gress ikke trives.

Det er ganske enkelt – mose og gress er to motsetninger. Der gress trives, liker ikke mose seg. Har du mose så kan det skyldes flere ting: Skygge, lite næring, vått og dårlig drenering, kanskje har ikke gressplenen blitt luftet etter flere år med tråkk og fotballsparking. Kanskje er det feil gresstype. Som regel er det ikke kalkmangel som er problemet!

Skygge

Skygge er et evig problem i mange hager. Enten det er på nordsiden av huset eller bak en hekk. Og trær kan også skape uønsket skygge. Under trær blir det ofte mose i plenen. Vurder om det er mulig å gjøre noe med disse områdene, enten ved å beskjære både hekk og trær. Det er også mulig å vurdere andre løsninger enn gressplen, for det må ikke være gress over alt.

Vått

Dårlig drenering kan være et problem i mange hager. Nye hager er gjerne opparbeidet med tunge leirmasser, pent planert av en dyktig gravemaskinfører. I disse massene er det ikke mye som vokser. Leirjord holder godt på fuktighet, men det kan bli for mye. Dersom plenområdet ikke er planert rett, eller tidens tann har sørget for dumper i terrenget vil det samle seg fuktighet. Det ser du lettest på våren. Der snøen blir liggende og smeltevann ligger som kulper i plenen, der er det for fuktig. Dersom massene under ikke har god dreneringsevne, så blir det for vått. Da trives ikke plengress, og mosen overtar.

Hardpakking av plen

Mange års fotballsparking eller annen tråkk vil komprimere jorden slik at det slipper lite luft ned i massene. Gressrøtter, er som andre røtter – og oss mennesker – vi trenger luft. Da må du lufte plenen. Det kan gjøres på flere måter; du kan leie en plenlufter, eller velge et rimeligere alternativ – en greip. Den stikker du ned i jorden og vipper litt på den. Slik gjør du i et jevnt mønster over plen. Deretter spres et tynt lag med sandlandet jord, gjerne kalt toppdressing. Den sandblandete jorden vil da legge seg i hullene etter greipa (eller plenlufteren) og det skaper luftlommer til røttene. Er litt strevsomt, men det betaler seg fort.

Gjødsel

Det er litt interessant, for mange ønsker en flott plen, men ønsker ikke å gjødsle fordi da blir det så mye plenklipping… Men det er som med plenen som med de fleste andre gode resultatene – det krever litt innsats. Mose krever ikke gjødsel, men det gjør gress. Så da er valget ditt – mose eller plen.

Kalk

Nei – kalk er ikke gjødsel! Kalk er kun til for å utjevne sur jord. Har du mistanke om sur jord, så ta en jordprøve. Kalk aldri før du vet at du har sur jord. Som regel vil kalk gjøre vondt værre. Næringsstoffer er best tilgjengelig for planter når pH er 5,5-7. Dersom du kalker unødig så riskierer du at ph-verdien i jorden øker, som igjen gjør at næringstoffer blir vanskeligere tilgjengelig for planter. Les mer om jord og næringsstoffer i “Gartnerens beste venn“.

Gresstyper

Gressplen består som regel av en blanding av flere gressarter som tåler forskjellige type belastning. Og det finns mange ulike gressblandinger å få kjøpt. Tenk gjennom hvor gressplen skal anlegges, og hvilket slitasjekrav du har. Kanskje er du nødt å kjøpe flere forskjellige blandinger som er tilpasset hagens ulike områder.

Fjerning av mose

Vær oppmerksom på at mose ikke har røtter men ligger oppå jorden. Det er grunnen til at den ikke er slitesterk som gress og at den kan vokse på steiner. Og den sprer seg med sporer. Dersom du skal fjerne mose, så er det en delikat jobb. River og røsker du, så risikerer du å spre mosesporer rundt i hagen.

Dekorelement

Mose kan være flotte innslag i en hage dersom det er planlagt og tilrettelagt. I japanske hager er mose en kunstform. Hvorfor ikke vurdere det i et problemområde? Legg til rette for type beplanting som faktisk trives, og som gir et vakkert uttrykk. Gangstier og steinmurer kan være dekorative med innslag av mose. Dette er noe av det hagedesign dreier seg om, å finne nye kreative løsninger. Man må ikke ha plen i hele hagen.

Gode resultater får du ved å spille på lag med hagen og de forutsetninger den gir deg. Men er mose i plenen så ille da? Det handler både om smak og hvordan plenen brukes. Personlig syns jeg mose kan være godt å gå barbeint på en deilig sommerdag.

Jeg har mose i plenen, og ligger ikke søvnløs på grunn av det.