”Gomlehage” er mitt yndlingsbegrep, for det å gomle på noe forbinder jeg med kos.
Og hagen skal være kos.
Å designe en hage handler om hvordan man kan få optimal bruk og utnyttelse av det arealet som er tilgjengelig, enten det er stort eller lite. Uansett om du er i hagen for å jobbe, for å slappe av med en te-kopp, eller for å leke med ungene, så er det viktig med kos. Og da er det godt å ha en hage som byr på noe mer enn bare plen og pene blomster – nemlig noe å gomle på. Og du trenger ikke all verden av plass til det. Enten det er blåbær, solbær, rips, eller et nyplukket eple fra eget tre. Og markjordbær, disse søte, små bærene – selve symbolet på sol og sommer. Hva er vel hyggeligere enn små barnefingre som plukker markjordbær, eller blåbær – som de gomler i seg.
Hagen kan by på både pryd og nytte, som for eksempel vakre roser, duftende lavendel, frukt, bær og grønnsaker. Bare tenk på den vakre epleblomstringen – pryd og nytte i ett. Og apropos pryd og nytte, du får nå kjøp frukttrær som er podet med flere sorter på. De krysspollinerer hverandre og du slipper å plante mange trær dersom du ikke har plass til det. Slike ”familietrær” krever heller ikke så altfor stor plass.
Plantekasser og krukker
“Jeg har ikke plass til å dyrke noe særlige”, tenker du kanskje, og i hvert fall ikke frukttrær… Men det finns løsninger for de fleste. Krukker og plantekasser gir muligheter for dyrking der det er smått om plassen, eller der grunnforholdene ikke er gunstig for dyrking rett i jorden. Det er jo en kjennsgjerning at mange nyetablerte eiendommer og hager ofte er bygget opp med steinmasser og leire som planter ikke overlever i. Og ikke alle hager er på bakkenivå, for eksempel takterrasser. Plantekasser kan plasseres stort sett over alt, og høyden kan varieres avhengig av hva som skal dyrkes. De kan kjøpes ferdig, eller spesialbygges slik at de passer perfekt både i stil, form og farge. Eller hva med markjordbær plantet i små tårn av keramikkrukker. De er hardføre og overlever vinteren uten problem, bare pass på å ha frostsikre krukker.
Har du en hageflekk der du kan dyrke rett i jorden er det ofte mye enklere, for plantene drar da nytte av naturlig jordfuktighet. Men der er også fienden ikke så lang unna, for eksempel brunsneglene. De er enklere å holde unna med plantekasser, men det finns også løsninger mot disse skadegjørerne for dyrking rett i jorden.
Ønsker du å dyrke noe som trenger oppstøtting så kan det gjøres på mange måter, enten med enkle bambuspinner, eller med flotte klatretårn som er vakre prydgjenstander i seg selv. Alt etter smak og behov.
Uansett om det skal plantes i krukker, plantekasser eller rett i jorden så er god jord og gjødsel viktig. Kjøp ikke de billigste jordtypene bare fordi du får mange sekker. Det er ikke der du skal spare penger. Det kan fort bli dyrt i form av svak vekst, dårlig blomstring og liten avling eller at plantene rett og slett mistrives og dør. Og da dør også motet ditt.
Det finns mange ulike typer gjødsel tilpasset ulike typer planter, selv bruker jeg mye organisk. Stapp ned i jorden det du finner av både grønt og dødt plantemateriale – bare sørg for at det ikke er sykdom i det. Det er faktisk mikrolivet i jorden som skal ha næringen – de trenger også noe å gomle på. Det er de som bryter dette ned slik at plantene klarer å ta det til seg. Du kan lese mer om jord i ”Gartnerens beste venn”.
Sett i gang og prøv
Er du uerfaren med dyrking så start med noe enkelt. Det høres kanskje banalt ut, men det er som med det meste andre man foretar seg; setter man seg uoppnåelige mål, så forsvinner både mot og lyst. Som en start så kan du begynne med for eksempel ulike sorter bær, sukkererter, eller noe annet spiselig du har lyst på. Men hold deg til få sorter, og bli kjent med de. Er du mer dreven, eller vet at dette er noe du brenner for, er det bare å kjøre på med alle de sortene du har plass til. Hva med å forsøke deg på noe annerledes? Druer er både dekorative og gode å gomle på. Nå er det mulig å få tak i herdige sorter som overlever vårt klima.
Uansett ønsker og forutsetninger så er det viktigere å prøve enn å være redd for å feile.
Min hage er en gomlehage, og det kan også din hage bli.