Det finns ingen snarveier, dessverre…

Du kan investere mange timer og penger i en praktfull hage, og bør forvente et godt resultat som holder seg godt år etter år. Da er det viktig at grunnarbeidet er gjort riktig. Tar du snarveier der så vil mye av investeringen være bortkastet. Det er ikke nok å bare velge flotte planter. Å bygge opp et hageanlegg krever innsats, og det kjedeligste av alt er grunnarbeidet. Det er tungt, tidkrevende og dyrt. Men like fullt noe av det viktigste. Leier du inn hjelp så skal de vite hva de gjør. Det er for eksempel dumt å luke vekk prydplanter og la ugresset stå igjen…eller “skjule” ugresset med ny ferdigplen.

Hva er så grunnarbeid?

Det er den jobben du gjør FØR jord og planter anlegges. Det som er usynlig i enhver hage. Og det gjelder også for andre elementer i hagen som gangveier, tråkkheller og terrasser. Det er som når man bygger hus – er fundamentet dårlig, så går det galt. Og gressplen er viktig; legger du ferdigplen uten å fjerne ugresset som ligger der fra før, ja da ber du om store problemer. Det nytter ikke å tenke at gresset dekker over. Ugresset vokser nemlig veldig fort gjennom den myke gressmatten. Gjerne før plenen har rukket å etablere seg. Tenk bare på løvetannen som sprenger seg gjennom asfalt.

Luke, luke, luke…

Noen syns luking er en form for meditasjon. De er heldige! Mange er vel ikke så heldig. Jobben starter allerede før hagen anlegges. Å legge til rette for gode vekstforhold handler om ugressfri jord. Er det et nyanlegg, så er det lettere å få til et godt resultat uten ugress. Er det derimot en gammel hage som skal omgjøres eller renoveres, så er gammelt ugress viktig å fjerne. Og da er det rotugress som er i fokus. Det er planter som sprer seg med røtter, for eksempel kveke eller skvallerkål. De sprer seg agressivt og kan i værste fall ta livet av de dyrekjøpte plantene. Eller i beste fall gjøre at hagen ser fullstendig ustelt ut. Det er ingen overdrivelse.

Vedlikeholdsfrie hager

Det finns ikke! Selv asfalt må feies innimellom… Men det er mulig å legge til rette for en enklere “hagehverdag” med godt hagedesign. Planleggingen av hagen blir da viktig. Hvilket ambisjonsnivå og kunnskapsnivå du har spiller inn. Og hvordan du ønsker å bruke hagen. Noen finner ro i å stelle med hagen, mens andre finner roen ved å sitte å se på hagen. Det er fullt mulig å ha en praktfull hage med minimal egensinnsats. Det kan enten legges til rette for det med godt grunnarbeid og gode løsninger, men også ved å leie hagehjelp.

Legging av ferdigplen

Ferdigplen er fantastisk å legge for det gir et umiddelbart resultat. Men som med alt annet så er grunnarbeidet viktig. Tror du at det forenkler jobben med ferdigplen, så tar du feil. Forarbeidet er identisk med den jobben du skal gjøre når du sår plen. Prisforskjellen på å få anlagt en ferdigplen eller en sådd plen er ikke grunnarbeidet, men selve innkjøpet og leggingen. I tillegg er det viktig å faktisk kunne legge ferdigplenen riktig for å få et godt resultat. Det kan fort bli synlige skjøter som gir tørre, brune striper langs plenen som skjemmer hagen i lang tid. Og så er det ugresset, som nevnt innledningsvis.

Heller som ligger skjevt

Det kan være mange grunner til at heller ligger ujevnt. Feil grunnarbeid, det kan være telehiv gjennom mange år, men også at det ligger store steiner eller deler av fjell under. Det må faktisk fjernes hvis det er i veien. Det er unødvendig å legge opp til snublekanter bare fordi man ikke orker grunnarbeidet. Gammelt ugress må også fjernes. Så må settemassene bygges opp og avrettes slik at området blir plant og i vater. Et møysommelig arbeid.

Sette tilbake eller flytte eksisterende planter

Noen ganger er det ønskelig å bevare deler av hagen. Det kan være bestmors gamle prydbusker, stauder som er gitt i gave, eller bare noen planter du syns er vakre. Gjenbruk er en fin ting. Men igjen så er det jobben med ugresset. Av og til så graves planter opp for midlertidig plassering mens renovasjonsjobben i hagen pågår. Kanskje på grunn av mye ugress. Når plantebedet er fritt for ugress og du da setter planten tilbake, så må røttene først renses for ugress. Igjen en kjedelig jobb, men alternativet er å plante ugresset tilbake sammen med planten. Da er mye av grunnbeidet bortkastet.

Et godt grunnarbeid i hagen vil gi et flott resultat, og det vil lette vedlikeholdsarbeidet slik at hagen fremstår i den prakt den skal.

Det usynlige arbeidet kan fort bli veldig synlig. Det finns ingen snarveier, dessverre…